Podstawa programowa z biologii.
Omówienie składu chemicznego organizmów z podziałem na związki organiczne i nieorganiczne.
Podstawa programowa z biologii.
Pierwiastki biogenne: węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor, siarka (C, H, O, N, P, S) omówienie znaczenia; makro- i mikroelementy, znaczenie makroelementów i wybra nych mikroelementów (Mg, Ca, Fe, Na, K, I) magnez, wapń, żelazo, sód, potas, jod.
Podstawa programowa z biologii.
Rodzaje wiązań i oddziaływań chemicznych, które występują w cząsteczkach biologicznych.
Przedstawienie ich roli.
Podstawa programowa z biologii.
Znaczenie i rola wody dla organizmów. Właściwości fizyczno-chemiczne wody.
Wzory strukturalne i półstrukturalne związków chemicznych. Określanie przynależności cząsteczek go grup związków.
Podstawa programowa z biologii.
Budowa i właściwości węglowodanów. Rozróżnianie monosacharydów, disacharydów oraz polisacharydów.
Podstawowe właściwości cukrów.
Podstawa programowa z biologii.
Znaczenie wybranych węglowodanów (glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza, sacharoza, laktoza, maltoza,
skrobia, glikogen, celuloza) dla organizmów.
Omówienie podstawowej funkcji.
Podstawa programowa z biologii.
Budowa aminokwasów, wzór ogólny oraz znaczenie grup funkcyjnych i łańcuchów bocznych.
Podstawa programowa z biologii.
Schemat powstawania wiązania peptydowego. Wzór wiązania peptydowego.
Podstawa programowa z biologii.
Peptydy (oligopeptydy, polipeptydy), białka proste i białka złożone.
Przykłady istotnych pod maturę oligopeptydów, polipeptydów, białek prostych i złożonych.
Podstawa programowa z biologii.
Biologiczna rola białek funkcjonujących w organizmach żywych.
Podstawa programowa z biologii.
Struktura 1-, 2-, 3- i 4-rzędowa białek.
Budowa białek, rzędowość, przykłady białek o określonej rzędowości.
Podstawa programowa z biologii.
Charakterystyka wybranych grup białek takich jak albuminy, globuliny, histony,
metaloproteiny.
Przykłady konkretnych białek.
Podstawa programowa z biologii.
Właściwości fizyczne białek. Proces koagulacji i denaturacji oraz ich konsekwencje dla funkcji białek, np enzymatycznych.