Informator maturalny CKE z biologii 2015
Do rodziny bobowatych (motylkowatych, Fabaceae) należą rośliny o dużej zawartości białka, takie jak groch, fasola, bób, soja, łubin czy lucerna. Cechę tę zawdzięczają symbiozie z bakteriami z rodzaju Rhizobium, bytującymi w ich brodawkach korzeniowych. Niektóre z tych roślin, np. łubin, wykorzystywane są w rolnictwie jako tzw „zielony nawóz” – wysiewany po zbiorze plonu i przyorywany, kiedy wyrośnie.
a) Wyjaśnij zależność między zdolnością roślin bobowatych do produkcji dużych ilości białka, a ich symbiozą z bakteriami z rodzaju Rhizobium.
b) Wyjaśnij, dlaczego właśnie rośliny bobowate stosuje się w rolnictwie jako „zielony nawóz”.
Wskazówki:
Rośliny wymienione w tekście żyją w symbiozie z bakteriami Rhizobium, efektem tej współpraca, która zapewnia przekształcone związki azotowe, zastanów się jakie.
Gdy pola pod uprawę zostaną obsiane roślinami z rodziny motylkowatych, które bogate w związki azotowe (dzięki wcześniej wspomnianej współpracy) rozłożą się w glebie (po zaoraniu) wzbogacą ją.
Informator maturalny CKE z biologii 2015
Mikoryza to współżycie korzeni roślin wyższych z grzybami. Niektóre rośliny bez obecności grzyba giną, inne rozwijają się bardzo słabo. Strzępki grzyba, wnikając do korzeni, zwiększają powierzchnię chłonną, utrudniają przemieszczanie się metali ciężkich do tkanek roślinnych oraz chronią roślinę przed zakażeniami bakteriami i grzybami chorobotwórczymi. Roślina przekazuje grzybom związki organiczne.
Oceń, w których z wymienionych działań można w praktyce wykorzystać zjawisko mikoryzy. Znakiem X zaznacz TAK, jeśli do tego działania celowe jest wykorzystanie mikoryzy, lub NIE, jeśli nie ma to sensu.