Zadanie 16.

2015 informator maturalny

Hemochromatoza pierwotna jest chorobą dziedziczną spowodowaną mutacją genu HFE, który znajduje się w chromosomie 6. i odpowiada za kontrolę wchłaniania żelaza w komórkach nabłonka jelit. Efektem mutacji jest recesywny allel genu HFE, kodujący łańcuch białkowy enzymu, w którym tyrozyna została zastąpiona przez cysteinę. Skutkuje to zwiększonym pobieraniem żelaza z pokarmu i jego stopniowym gromadzeniem się w niektórych narządach, szczególnie w wątrobie, co może po latach wywołać uszkodzenia tych narządów.
Choroba ujawnia się przeważnie dopiero pomiędzy 40. i 60. rokiem życia. U niektórych chorych może pozostać nierozpoznana, gdyż nie daje istotnych objawów. Częściej i we wcześniejszym okresie życia diagnozowana jest u mężczyzn niż u kobiet. Hemochromatozę leczy się objawowo: chorym 1–2 razy w tygodniu upuszcza się krew w celu zmniejszenia ilości zgromadzonego żelaza. Chorzy powinni także ograniczyć spożywanie mięsa oraz nie mogą stosować preparatów zawierających witaminę C.

Na podstawie: www.prometeusze.pl/hemochromatoza.php [dostęp z dnia 12.10.2012]

a) Oceń, które stwierdzenia dotyczące hemochromatozy są prawdziwe, a które fałszywe.
Wpisz obok zdania literę F, jeżeli jest fałszywe, lub literę P, jeżeli zdanie jest prawdziwe.

Zadanie 16.

b) Podaj, na czym polega mutacja powodująca zmianę w budowie białka kodowanego przez gen HFE.

c) Określ, jakie jest prawdopodobieństwo (w %), że osoba chora na hemochromatozę przekazała zmutowany allel swojemu potomstwu. Odpowiedź uzasadnij.

d) Oblicz, korzystając z prawa Hardy’ego-Weinberga, jakie jest prawdopodobieństwo, że dana osoba jest nosicielem allelu hemochromatozy, jeżeli w jej populacji częstość zmutowanego allelu genu HFE wynosi 0,05.

e) Podaj cechę fizjologii kobiet, która jest przyczyną rzadszego niż u mężczyzn ujawniania się u nich hemochromatozy. Odpowiedź uzasadnij.

f) Uzasadnij, dlaczego chorym na hemochromatozę zaleca się ograniczenie spożywania pokarmów mięsnych.

Zadanie 19.

2015 informator maturalny

Informacja 1.
W inżynierii genetycznej do transformacji bakterii używa się m. in. wektorów plazmidowych. Aby umożliwić wyselekcjonowanie bakterii, które pobrały plazmid, często stosuje się plazmid zawierający gen oporności na antybiotyk (np. ampicylinę).

Informacja 2.
Bakterie, które mają zdolność wytwarzania potrzebnych związków organicznych (np. aminokwasów) ze składników pożywki minimalnej, określa się mianem prototroficznych. Bakterie, które w wyniku mutacji utraciły zdolność syntezy danego związku chemicznego, to bakterie auksotroficzne. Na przykład auksotrofy lizynowe nie są zdolne do samodzielnego wytwarzania aminokwasu lizyny.

Informacja 3.
Aminokwas lizyna powstaje w kilkuetapowym szlaku metabolicznym. Każda reakcja tego szlaku jest katalizowana przez inny enzym.

Informacja 4.
Rewersja to mutacja odwracająca efekt fenotypowy poprzedniej mutacji.

Przeprowadzono następujące doświadczenie: bakterie będące auksotrofami lizynowymi poddano transformacji plazmidem zawierającym gen oporności na ampicylinę.

Na podstawie przedstawionych informacji

a) zaproponuj dodatki do pożywki minimalnej, które pozwolą na wyselekcjonowanie
1. auksotrofów lizynowych, które pobrały plazmid
2. bakterii, które spontanicznie przeszły rewersję do prototrofii i pobrały plazmid

b) określ, czy rewersja przywracająca bakterii zdolność do syntezy lizyny może dotyczyć genu innego enzymu tego szlaku niż pierwotna mutacja prowadząca do auksotrofii. Odpowiedź uzasadnij.

Zadanie 21.

2015 informator maturalny

Na schemacie zostały przedstawione warunki klimatyczne charakteryzujące główne typy biomów Ameryki Północnej.

Zadanie 21.

Na podstawie: Biologia, N. A. Campbell (red.), 2012, str. 1167.

a) Podaj przykładowy zestaw wartości dwóch parametrów klimatu, które są odpowiednie dla prawidłowego funkcjonowania największej liczby ukazanych na schemacie typów biomów i wymień te biomy.
b) W zakresie średnich rocznych opadów od 5 cm do 50 cm i średnich rocznych temperatur od 0°C do +3°C nie ma na schemacie zaznaczonego żadnego z głównych typów biomów Ameryki Północnej. Wskaż możliwą przyczynę tej sytuacji, wybierając jedno z poniższych wyjaśnień.

A. W takim zakresie średnich rocznych opadów i średnich rocznych temperatur życie nie jest możliwe.
B. Takie zakresy średnich rocznych opadów i średnich rocznych temperatur nie występują w Ameryce Północnej.
C. Schemat uwzględnia jedynie główne typy biomów Ameryki Północnej, więc w tych zakresach średnich rocznych opadów i średnich rocznych temperatur występują tam inne rodzaje biomów.

c) Na wykresie pola poszczególnych typów biomów częściowo zachodzą na siebie. Spośród poniższych wyjaśnień wskaż to, które podaje niewłaściwą przyczynę takiej sytuacji.

A. W obszarach zachodzenia na siebie na schemacie różnych typów biomów występują biocenozy mieszane, o częściowo wspólnym dla tych biomów składzie gatunkowym.
B. Zakresy rocznych wahań opadów oraz rozkład opadów w czasie roku są różne dla terenów zajmowanych przez te typy biomów.
C. Wielkość amplitudy temperatur w skali całego roku i różnice w rozkładzie średnich miesięcznych temperatur w skali roku są różne dla terenów zajmowanych przez te typy biomów.

Zadanie 25.

2015 informator maturalny

Dioksyny są grupą bardzo toksycznych substancji, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne u ludzi. Powstają między innymi w wyniku spalania paliw kopalnych, drewna i innych substancji organicznych oraz podczas wielu procesów przemysłowych. Około 95% dioksyn dostaje się do organizmu wraz z pokarmem, pozostała część poprzez układ oddechowy i przez skórę. Wysoka jest również ich akumulacja w łańcuchu pokarmowym. Dioksyny osiadają na roślinach, a następnie są pobierane wraz z pokarmem przez organizmy roślinożerne i kolejne poziomy troficzne. Stwierdzono, że dioksyny charakteryzują się dużą lipofilowością.
Dieta kur hodowanych na fermach organicznych składa się z paszy roślinnej (rośliny strączkowe, trawy, nasiona zbóż) oraz z bezkręgowców (dżdżownice, owady roślinożerne i drapieżne). Połykają one również pewną ilość gleby (piasek, żwir). Zwierzęta w chowie klatkowym otrzymują tylko paszę roślinną.

Zbadano poziom dioksyn w jajach pochodzących od kur hodowanych w fermach:
a) organicznych (wolny wybieg),
b) takich, w których kurczaki trzymane są w pomieszczeniach / kurnikach na ziemi,
c) z chowem klatkowym (klatki umieszczone w kurnikach, nad ziemią).

Wyniki badań przedstawiono w tabeli.

Zadanie 25.

Na podstawie: M. De Vries, R. P. Kwakkel, A. Kijlstra, Dioxins in organic eggs: a review „NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences”, NJAS 54-2, 2006.

a) Narysuj diagram słupkowy przedstawiający procentową zawartość dioksyn w jajach z różnych rodzajów ferm, przyjmując poziom w fermach z chowem klatkowym jako 100%.
b) Wyjaśnij, dlaczego w jajach kur z wolnego wybiegu znaleziono więcej dioksyn niż w przypadku kur z chowu klatkowego. W odpowiedzi uwzględnij dwa argumenty.
c) Naukowcy podejmują starania mające na celu wyhodowanie ras kur, które mają obniżony poziom tłuszczu w znoszonych jajach. Wyjaśnij, dlaczego takie jaja mogą mieć obniżoną zawartość dioksyn.
d) Zaproponuj kryterium, które należy uwzględnić podczas planowania lokalizacji fermy z wolnym wybiegiem, tak aby narażenie kur na działanie dioksyn było jak najmniejsze.

Zadanie 27.

2015 informator maturalny

Na amerykańskich wybrzeżach Oceanu Spokojnego występuje roślinożerny gatunek morskiego ślimaka Acmea digitalis, którym żywią się ptaki. Dojrzałe osobniki tego gatunku występują w dwóch barwnych odmianach muszli – jasnej i ciemnej, natomiast muszle większości młodych ślimaków mają barwę pośrednią. Osobniki o ciemno zabarwionej muszli żyją na powierzchni ciemnych skał, natomiast te o muszlach jasnych gromadzą się wśród kolonii jasno ubarwionego gatunku osiadłego skorupiaka. Zaobserwowano, że wszystkie bez wyjątku larwy tego ślimaka osadzają się na ciemnej skale, a dopiero potem niektóre młode osobniki wędrują w kierunku kolonii skorupiaków, przy czym te najciemniejsze nie opuszczają powierzchni nagiej skały.

Zaznacz rodzaj czynnika selekcyjnego (1, 2 lub 3) oddziałującego na opisany gatunek ślimaka i poprawne dokończenie zdania określającego działanie tego czynnika (A-D).

Czynnik selekcyjny
1. Ptaki żywiące się tym gatunkiem ślimaka.
2. Kolonie skorupiaków, wśród których gromadzą się ślimaki.
3. Wzajemne oddziaływania osobników w obrębie gatunku ślimaka.

Ten czynnik selekcyjny
A. sprzyja więcej niż jednemu fenotypowi, eliminując formy pośrednie.
B. sprzyja fenotypom przeciętnym, eliminując osobniki o skrajnych fenotypach.
C. faworyzuje jeden rodzaj fenotypu kosztem drugiego, eliminując formy pośrednie.
D. doprowadza do zwiększenia stopnia specjalizacji tylko określonego rodzaju fenotypu.