2015 MAJ PODSTAWA
Wróć do listyZadanie 21. (1 pkt)
Przeprowadzono badania dotyczące przyswajalności żelaza z pokarmu na dwóch grupach
ochotników. Osobom z pierwszej grupy zastąpiono w pożywieniu białko zwierzęce białkiem
sojowym. Druga grupa ochotników zachowała w diecie białko zwierzęce. W obydwu
przypadkach zapewniono w diecie taką samą ilość dostępnego żelaza. Po pewnym czasie
oznaczono w obu grupach stężenie ferrytyny (białka magazynującego żelazo w organizmie).
Okazało się, że w grupie z dietą tradycyjną (z białkiem zwierzęcym) stężenie ferrytyny było
dwukrotnie wyższe niż w grupie z dietą opartą na białku soi, mimo że zawartość żelaza w obu
dietach była taka sama.
Na podstawie: M.H. Borawska, M. Malinowska, Wegetarianizm. Zalety i wady, Warszawa 2009.
Sformułuj wniosek na podstawie wyników uzyskanych w tym doświadczeniu.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
KOREPETYCJE