Arkusz maturalny z biologii, poziom podstawowy, maj 2013
Wróć do listyW ciągu ostatnich 50 lat spożycie napojów gazowanych w USA wzrosło pięciokrotnie. W tym samym czasie nastąpił sześciokrotny wzrost zachorowalności na raka przełyku u mężczyzn. W Chinach i Japonii, gdzie spożycie napojów gazowanych jest dużo niższe, nie dostrzeżono wzrostu zachorowań na ten typ nowotworu. Dwutlenek węgla, zbierający się w żołądku po wypiciu napojów gazowanych, powoduje jego nadmierne rozciągnięcie i cofanie się kwaśnej zawartości do przełyku. Kwas solny i enzymy zawarte w soku żołądkowym powodują podrażnienie i uszkodzenie śluzówki przełyku (tzw. chorobę refluksową), co w konsekwencji może doprowadzić do rozwoju nowotworu.
Na podstawie: www ://zbigniew-sz-n.salon24.pl /143103,ile-slodzisz
Na podstawie tekstu można wnioskować, że
bezpośrednią przyczyną choroby refluksowej jest:
pośrednią przyczyną choroby refluksowej jest:
KOREPETYCJE