Informator maturalny CKE z biologii 2015
Wróć do listyDo rodziny bobowatych (motylkowatych, Fabaceae) należą rośliny o dużej zawartości białka, takie jak groch, fasola, bób, soja, łubin czy lucerna. Cechę tę zawdzięczają symbiozie z bakteriami z rodzaju Rhizobium, bytującymi w ich brodawkach korzeniowych. Niektóre z tych roślin, np. łubin, wykorzystywane są w rolnictwie jako tzw „zielony nawóz” – wysiewany po zbiorze plonu i przyorywany, kiedy wyrośnie.
a) Wyjaśnij zależność między zdolnością roślin bobowatych do produkcji dużych ilości białka, a ich symbiozą z bakteriami z rodzaju Rhizobium.
b) Wyjaśnij, dlaczego właśnie rośliny bobowate stosuje się w rolnictwie jako „zielony nawóz”.
Wskazówki:
Rośliny wymienione w tekście żyją w symbiozie z bakteriami Rhizobium, efektem tej współpraca, która zapewnia przekształcone związki azotowe, zastanów się jakie.
Gdy pola pod uprawę zostaną obsiane roślinami z rodziny motylkowatych, które bogate w związki azotowe (dzięki wcześniej wspomnianej współpracy) rozłożą się w glebie (po zaoraniu) wzbogacą ją.
KOREPETYCJE