Arkusz maturalny z biologii, poziom podstawowy, maj 2011
Wróć do listyNaturalna mikroflora przewodu pokarmowego ma istotne znaczenie dla stanu zdrowia człowieka. Najmniej drobnoustrojów znajduje się w żołądku, a najwięcej w jelicie grubym. Drobnoustroje dostające się do przewodu pokarmowego w większości nie pokonują bariery, jaką jest żołądek. Te bakterie, które ją pokonają, mogą osiedlać się i rozwijać w jelitach. Podstawową mikroflorę jelitową tworzą bakterie kwasu mlekowego.
a) Wyjaśnij, dlaczego żołądek jest barierą dla większości drobnoustrojów.
b) Podaj przykład korzyści, jaką czerpie organizm człowieka z obecności mikroflory jelitowej.
Wskazówki
Skład soku żołądkowego pozwala na wywnioskowanie jego funkcji. Podstawowym składnikiem jest woda, poza nią obecny jest także kwas solny (chlorowodorowy), którego stężenie warunkuje niskie pH, w okolicach 2. Innymi skłądnikami są kationy i aniony, potasu, sodu, chloru, czy wodorowęglanowe. W soku żołądkowym zawarte są również enzymy, pepsyna czy podpuszczka (występująca w dzieciństwie).
Obecność bakterii symbiotycznych warunkuje prawidłową odporność naszego organizmu i nie pozwala na rozwój obcej mikroflory.
Inne zadania o mikroflorze:
Bakterie gram + i gram -. Róznica w zjadliwości.
Helicobacter pylorii w żołądku
E. coli – pałeczka okrężnicy – szczepy chorobotwórcze
KOREPETYCJE