2013 czerwiec
Wróć do listyProces krzepnięcia krwi zależy od czynników zewnętrznych oraz od właściwości samej krwi. Trzy probówki zawierające świeżą krew bydlęcą umieszczono w różnych warunkach termicznych, a następnie mierzono czas pojawienia się pierwszych skrzepów. Sposób przeprowadzenia doświadczenia ilustrują rysunki poniżej.
Na podst.: J. Muller, W. Stawiński, S. Palka, Obserwacje i doświadczenia w nauczaniu biologii. Fizjologia zwierząt, Warszawa 1992.
Spośród podanych zdań (A–E) wybierz hipotezę i problem badawczy, odnoszące się do przedstawionego doświadczenia. Zapisz ich oznaczenia. A. Czy temperatura otoczenia przyspiesza proces krzepnięcia krwi?
B. Najszybciej krew krzepnie w temperaturze 35 °C, a najwolniej w lodzie.
C. Czas krzepnięcia krwi zmienia się w zależności od temperatury otoczenia.
D. Jak gęstość środowiska otaczającego probówkę wpływa na czas krzepnięcia krwi?
E. Im wyższa temperatura tym krótszy jest czas krzepnięcia krwi i dlatego w probówce II najszybciej pojawiły się skrzepy.
KOREPETYCJE