Arkusz maturalny z chemii podstawowej maj 2005
Wróć do listy(…) Przekonanie, że należy unikać wszelkich tłuszczw, w dużym stopniu wynikało z obserwacji społeczeństw bogatych krajw zachodnich, gdzie ich spożycie jest znaczne i odnotowuje się dużą zapadalność na chorobę wieńcową. Jednak zależność ta dotyczy jedynie tłuszczw nasyconych. W społeczeństwach, w ktrych konsumuje się stosunkowo dużo tłuszczw jedno- i wielonienasyconych, na tę chorobę zapada z reguły mniej osb. Na przykład tradycyjna dieta Kreteńczykw zawiera duże ilości oliwy (będącej bogatym źrdłem tłuszczw jednonienasyconych) i ryb (bogatych w tłuszcze wielonienasycone). (…)
Czasopismo Świat nauki WSiP, nr 3 marzec 2003, s.46, 47.
Dokonaj analizy tego tekstu oraz
• wymień jeden produkt spożywczy będący źródłem tłuszczów jednonienasyconych i jeden produkt spożywczy będący źródłem tłuszczw wielonienasyconych,
• podaj nazwę przykładowego tłuszczu (jedno- lub wielonienasyconego), ktrego spożycie nie powoduje zwiększonej zapadalności na chorobę wieńcową.
Produkt spożywczy będący źródłem tłuszczów jednonienasyconych:
Produkt spożywczy będący źródłem tłuszczów wielonienasyconych:
Nazwa tłuszczu: ……………………………………………………………………………………………………………
KOREPETYCJE