2015 zbiór CKE
Wróć do listyMonosacharydy i pewne disacharydy mają właściwości redukujące, ponieważ zawierają wolną grupę karbonylową (C=O), która utlenia się do grupy karboksylowej (COOH), redukując jednocześnie inny związek. Do wykrywania obecności cukrów redukujących służy odczynnik Benedicta o barwie niebieskiej. Cukry redukują CuSO4, znajdujący się w odczynniku, do Cu2O, który po podgrzaniu wytrąca się jako osad o różnym zabarwieniu (od zielonożółtego poprzez pomarańczowy do czerwonego), zależnie od ilości cukru redukującego w analizowanej próbie.
Przeprowadzono następujące doświadczenie:
– przygotowano cztery probówki,
– do probówki 1. dodano 2 cm3 1% roztworu sacharozy, do 2. dodano 2 ml 1% roztworu maltozy, do 3. dodano 2 ml 1% roztworu laktozy, do 4. dodano 2 ml wody destylowanej,
– do każdej probówki dodano 1 ml odczynnika Benedicta i dokładnie wymieszano,
– wszystkie probówki wstawiono na 3 min do łaźni wodnej o temperaturze 70°C.
Zaobserwowane wyniki doświadczenia zestawiono w tabeli.
Na podstawie analizy podanych wyników sformułuj wniosek do przeprowadzonego doświadczenia.
KOREPETYCJE