2015 czerwiec sr
Wróć do listyNa dwóch grupach osób przeprowadzono badania dotyczące przyswajalności żelaza z pokarmu:
– grupa I otrzymywała pokarm, w którym białko zwierzęce zostało zastąpione białkiem sojowym,
– grupa II otrzymywała pokarm zawierający mięso.
W obydwu przypadkach zapewniono w pożywieniu taką samą ilość dostępnego żelaza. Po pewnym czasie oznaczono u osób w obu grupach stężenie ferrytyny (białko zawierające żelazo zapasowe organizmu) w osoczu krwi. Okazało się, że w grupie z dietą tradycyjną (białko zwierzęce) stężenie ferrytyny w osoczu było dwukrotnie wyższe niż w grupie z dietą opartą na białku soi, mimo że dostępność żelaza w obu dietach była taka sama.
Na podstawie: M. Borawska, M. Malinowska, Wegetarianizm. Zalety i wady, Warszawa 2009.
a) Sformułuj problem badawczy tego doświadczenia.
b) Sformułuj wniosek na podstawie wyników uzyskanych w tym doświadczeniu.
KOREPETYCJE